ΕΓΓΡΑΦΕΣ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΧΩΡΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ – Καλοκαίρι 2020

Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Παιδιών των εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο ενημερώνει, μετά και τις αποφάσεις του αρμόδιου Υπουργείου για την λειτουργία νηπιαγωγείων/δημοτικών, το ΚΔΑΠ θα λειτουργήσει 29/06 - 28/08 2020. Παρακαλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι όπως στείλουν email στο kdapreth@uoc.gr, με την αίτηση συμμετοχής και τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΠΚ
Επισημαίνουμε ότι προηγούμενη πρόθεση συμμετοχής δεν αποτελεί αίτηση εγγραφής .
Λήξη υποβολής αιτήσεων 10/06/2020.
Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.


ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑΣ ΚΔΑΠ

Σύσταση – Σκοπός
Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών των εργαζομένων του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο είναι δομή που αποσκοπεί στην στη παραμονή, για ορισμένο χρονικό διάστημα της ημέρας, σε ένα περιβάλλον ευχάριστο και δημιουργικό.
Σκοπός είναι η δημιουργική απασχόληση των παιδιών ηλικίας 5-12 ετών, από παιδαγωγούς,  για ορισμένο χρονικό διάστημα της ημέρας και η σωστή αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου με ατομική ή οργανωμένη δραστηριότητα ή μέσα από οργανωμένες ομάδες εργαστηρίων καθώς και η εξυπηρέτηση των γονέων.
Τα παιδιά απολαμβάνουν ευχάριστες στιγμές με δημιουργικές δραστηριότητες, ομαδικές και ατομικές δράσεις αλλά και εποικοδομητικές ασχολίες. Οι δράσεις που αναπτύσσονται δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να αναδείξουν τη δημιουργικότητα τους, να βελτιώσουν τις εκφραστικές δυνατότητες τους και να ψυχαγωγηθούν.
Το πρόγραμμα απασχόλησης καταρτίζεται από τους παιδαγωγούς και μπορούν να βοηθήσουν στην εξέλιξη ή αναδιαμόρφωση του μέλη ΔΕΠ συναφών τμημάτων μετά από ενημέρωση και με τη σύμφωνη γνώμη του ΔΣ του Συλλόγου.

Όργανο Διοίκησης
Όργανο διοίκησης της δομής είναι ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο όπως αυτός νόμιμα εκπροσωπείται από την Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ. 

Σε ποιος απευθύνεται το πρόγραμμα

Παιδιά ηλικίας 5 - 12 χρόνων, με καλή υγεία, των οποίων οι γονείς είτε έχουν, οποιαδήποτε, σχέση εργασίας με το Πανεπιστήμιο είτε φοιτούν σε κάποια σχολή του Ρεθύμνου.

Κτιριακές εγκαταστάσεις
Ο χώρος βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου που στεγάζεται το εστιατόριο της Πανεπιστημιούπολης.
Δύναται, με τη σύμφωνη γνώμη των παιδαγωγών και των υπευθύνων να χρησιμοποιηθούν και άλλοι χώροι του Πανεπιστημίου όπως το γυμναστήριο, αίθουσα υπολογιστών, εξωτερικών χώρων κτλ. ανάλογα με το πρόγραμμα απασχόλησης.

Δραστηριότητες
  •        Απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων μάθησης οι οποίες είναι χρήσιμες, όχι μόνο  για την κοινωνικοποίηση και εξέλιξη των παιδιών, καθώς απαιτείται η εμπλοκή τους, αναφορικά με το πολιτιστικό και το φυσικό τους περιβάλλον,
  •       Υγιεινή και ασφαλή απασχόληση και αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών με την ανάπτυξη ατομικής και ομαδικής δραστηριότητας
  •        Υλοποίηση προγραμμάτων έκφρασης, ψυχαγωγίας, άθλησης, ανάπτυξη δημιουργικότητας και φαντασίας
  •        Ανάπτυξη φιλικών δεσμών και κοινωνικών σχέσεων
Το εκάστοτε πρόγραμμα δραστηριοτήτων διαμορφώνεται τελικά από τις εκπαιδευτικούς με γνώμονα πάντα τις ανάγκες των παιδιών και μπορεί να συμπεριλάβει και μικρές εκδρομές στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης και επισκέψεις σε άλλους κλειστούς χώρους του Πανεπιστημίου. 

Προσωπικό
α. Θα απασχολείται εξειδικευμένο προσωπικό από νηπιαγωγούς, δασκάλους και γενικότερα παιδαγωγούς ανεξαρτήτως ειδικότητας για τη δημιουργική απασχόληση και ανάλογα με τις δραστηριότητες  που θα αναπτυχθούν.
Επίσης δύναται να απασχοληθούν εθελοντικά και τελειόφοιτοι παιδαγωγικών τμημάτων του Πανεπιστημίου με τη συνδρομή επιβλεπόντων καθηγητών. 
Το προσωπικό θα συνεργάζεται ώστε τα παιδιά να βοηθηθούν να αναπτύξουν μέσα από τη δημιουργική απασχόληση, τη φαντασία, την ομαδικότητα, την αίσθηση του ανήκειν σε ένα σύνολο, την έμπνευση, το αίσθημα της άμιλλας, της ελευθερίας, της έκφρασης, του συναγωνισμού. 
Το εξειδικευμένο προσωπικό οφείλει να εντοπίσει και να καλλιεργήσει τις ικανότητες και δεξιότητες του κάθε παιδιού, να συμβάλλει στην  κοινωνικοποίηση και την ομαλή ένταξή του.
Οι ανωτέρω δύναται να είναι κάτοχοι πτυχίων ΑΕΙκαι ΤΕΙ.
Η αναλογία εξειδικευμένου προσωπικού/παιδιών είναι 1 άτομοανά 15 παιδιά
β. Προσωπικό καθαριότητας - βοηθητικών εργασιών
Το προσωπικό καθαριότητας - βοηθητικών εργασιών εκτελεί τις εργασίες καθαριότητας των εσωτερικών, εξωτερικών χώρων, καθώς και κάθε άλλη βοηθητική εργασία που του ανατίθεται από τον υπεύθυνο του Κέντρου.
Αδικαιολόγητη απουσία του προσωπικού από το Κέντρο κατά τις εργάσιμες ώρες και χωρίς άδεια δεν επιτρέπεται.
Το προσωπικό υποχρεούται να συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία της δομής, να εκτελεί τα καθήκοντά που του αναθέτουν και να φροντίζει για τη διατήρηση του πρόχειρου φαρμακείου.
Τα υλικά και τα εργαλεία των εργαστηρίων πρέπει να διατηρούνται σε καλή κατάσταση και να τοποθετούνται στη θέση τους με τη λήξη του μαθήματος.

Δικαίωμα και τρόπος εγγραφής
Δικαίωμα εγγραφής έχει οποιοσδήποτε είναι εργαζόμενος του ΠανεπιστημίουΚρήτηςκαθώς και εργαζόμενος στον χώρο του Πανεπιστημίου Κρήτης με οποιανδήποτε σχέση εργασίας, σε περίπτωση που υπάρχουν κενές θέσεις.
Εφόσον το ΔΣ κρίνει σκόπιμο, με την προϋπόθεση ότι δεν διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία του Χώρου Δημιουργικής Απασχόλησης, έχει δυνατότητα με απόφαση του να κάνει δεκτές τις σχετικές αιτήσεις καi να εγγράψει ως μέλη του Συλλόγου γονείς και κηδεμόνες που δεν είναι εργαζόμενοι ή φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Σε περίπτωση υπεράριθμων αιτήσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας απο τις αιτήσεις.

Για την εγγραφή θα πρέπει ο γονέας να συμπληρώσει την Αίτηση Συμμετοχής - Υπεύθυνη Δήλωση η οποία βρίσκεται αναρτημένη στο blog του συλλόγου μας
Οι αιτήσεις θα σταλούν στο e-mail του Συλλόγου kdapreth@uoc.gr.

Τηρούμενα Βιβλία
α. βιβλίο συμβάντων
β. βιβλίο παρουσίας παιδιών
γ. βιβλίο παρουσίας προσωπικού


Διακοπή Φιλοξενίας
Διακοπή φιλοξενίας παιδιού προβλέπεται σε περίπτωση που υπάρξουν σοβαρά παραπτώματα τα οποία θέτουν σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα των υπολοίπων παιδιών  και πραγματοποιείται μετά από απόφαση του ΔΣ σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς του χώρου.
Σε περίπτωση ζημιών στο χώρο καλούνται οι γονείς των υπευθύνων να αποκαταστήσουν τις βλάβες καθώς αποτελούν περιουσία του Πανεπιστημίου.

Περίοδος Λειτουργίας και ωράριο
Ο χώρος θα λειτουργεί την περίοδο των θερινών διακοπών των σχολείων όπως επίσης δύναται να λειτουργήσει και τις περιόδους των εορτών των Χριστουγέννων και του Πάσχα κατά τις οποίες τα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι κλειστά.
Οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερώνονται μέσα από το blog του Συλλόγου  (http://kdapreth.blogspot.gr/)
Ωράριο προσέλευσης : 08:00 – 09:30 πμ.
Ωράριο αποχώρησης : 15:00 – 16:00 μμ.
Οι γονείς πρέπει να τηρούν τις παραπάνω ώρες καθώς μη τήρηση αυτών διασαλεύει το πρόγραμμα δραστηριοτήτων.


Προσέλευση και αναχώρηση παιδιών
Η προσέλευση και η αναχώρηση των παιδιών γίνεται με αποκλειστική ευθύνη των γονέων στο παραπάνω ωράριο.
Σε περίπτωση που κάποιος γονέας επιθυμεί να παραλαμβάνει  το παιδί του άλλο υπεύθυνο πρόσωπο πρέπει να ενημερώσει γραπτώς τις εκπαιδευτικούς ή να το αναφέρει στην αίτηση συμμετοχής αναγράφοντας τα στοιχεία του (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, σχέση με το παιδί)


Κόστος συμμετοχής στο πρόγραμμα

Το κόστος συμμετοχής διαμορφώνεται σε ετήσια βάση και αναλογικά με το κόστος των αμοιβών των εκπαιδευτικών αλλά και τις ανάγκες αναλωσίμων, εκπαιδευτικών υλικών και πάγιου εξοπλισμού του Κέντρου.
Για το έτος 2020 το κόστος ορίζεται ως εξής :ανά παιδί είναι 25€/εβδομάδα. Στην περίπτωση συμμετοχής 2 ή παραπάνω παιδιών από την ίδια οικογένεια (αδέλφια) το κόστος διαμορφώνεται ως εξής: 45€ για 2 παιδία ανά εβδομάδα και 60€ για 3 παιδιά ανά εβδομάδα.
Τα τροφεία προπληρώνονται και καταβάλλονται μια βδομάδα πριν την έναρξη της εκάστοτε περιόδου απασχόλησης.
Σε περίπτωση που έχουν καταβληθεί τροφεία αλλά το παιδί δεν παρακολούθησε κάποιες μέρες ή και ολόκληρη την περίοδο που είχε δηλώσει και προπληρώσει, τότε τα χρήματα ΔΕΝ επιστρέφονται.
Στην περίπτωση που έχει δηλωθεί μια περίοδος αλλά δεν έχει εξοφληθεί μέσα στην οριζόμενη ημερομηνία σημαίνει αυτόματα τη μη συμμετοχή του παιδιού στην εν λόγω περίοδο.
Συνδρομή έτους 2020 :10€/οικογένεια, η οποία καταβάλλεται έως 15/07/2020.

Αριθμός παιδιών
Στο πρόγραμμα μπορούν να φιλοξενηθούν έως και 30 παιδία ανά ομάδες των 15.
Σε περίπτωση που οι αιτήσεις ξεπεράσουν τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας βάσει α/α αίτησης.

Παιδαγωγικό και αναλώσιμο υλικό
Οι γονείς μπορούν να προσφέρουν βιβλία, παιχνίδια, είδη κατασκευών και ζωγραφικής καθώς είναι ο πρώτος χρόνος λειτουργίας και υπάρχουν σχετικές ανάγκες για την στελέχωση του χώρου.
Επίσης οι παιδαγωγοί μπορεί, μετά την κατάρτιση του σχετικού προγράμματος δραστηριοτήτων, να ζητήσουν από τους γονείς να αγοράσουν συγκεκριμένα υλικά.
  
Απουσίες παιδιών
Οι γονείς οφείλουν να ενημερώνουν τους παιδαγωγούς ή του υπευθύνους του Συλλόγου σε περίπτωση απουσίας του παιδιού.

Ασθένεια παιδιού κατά τη διάρκεια της δημιουργικής απασχόλησης
Οι γονείς οφείλουν να μην φέρνουν τα παιδιά τους στον χώρο όταν νοσούν. Σε περίπτωση που κάποιο παιδί παρουσιάσει σύμπτωμα, θα ενημερώνεται ο γονέας και θα αναλαμβάνει την χορήγηση φαρμακευτικού σκευάσματος ή την αποχώρηση του παιδιού.

Το πρόγευμα και το γεύμα
Κάθε παιδί θα πρέπει να έχει μαζί του μια σχολική τσάντα, μέσα στην οποία θα φέρνει μαζί του, καθημερινά, το πρόγευμα και το γεύμα του.
Τα σκεύη για το γεύμα πρέπει να είναι κατάλληλα για χρήση σε φούρνο/φούρνο μικροκυμάτων και να αναγράφεται με ευκρίνεια στο καπάκι το ονοματεπώνυμο του παιδιού.
Επίσης μέσα στην τσάντα θα έχει:
  •        Μικρή υφασμάτινη πετσέτα, την οποία θα στρώνει πάνω στο τραπέζι
  •        Πιρούνι και κουτάλι
  •        Μπουκάλι για νερό
  •        Χαρτοπετσέτα ή υγρά μαντιλάκια
  •       Απολυμαντικό χεριών
Φροντίζετε να δίνετε στο παιδί σας υγιεινές τροφές, απαγορεύονται τα συσκευασμένα τρόφιμα όπως γαριδάκια, κρουασάν, τσιπς κτλ.
Σε περίπτωση που θέλετε να κεράσει το παιδί σας για την ονομαστική του εορτή ή τα γενέθλια θα πρέπει να έχετε ενημερώσει τους παιδαγωγούς από την προηγούμενη ημέρα και να παρέχετε το ανάλογο εξοπλισμό (πιατάκια, χαρτοπετσέτες, ποτηράκια κτλ) μαζί με το κέρασμα.

Προσοχή : σε περίπτωση που το παιδί σας έχει κάποια αλλεργία/δυσανεξία σε κάποιο τρόφιμο πρέπει να ενημερώσετε γραπτώς τους υπευθύνους κατά την εγγραφή σας.


Οι διατάξεις του Κανονισμού Λειτουργίας του Χώρου συμπληρώνονται ή τροποποιούνται με απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Εργαζομένων του Πανεπιστημίου Κρήτης